...στον πεζόδρομο της οδού Ακταίου, στο Θησείο, στον ίσκιο της Ακρόπολης, σ' έναν τόπο υψηλού κραδασμού, ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού...

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
...όπου το ΕσωΘέατρο παρουσιάζει δικές του θεατρικές παραγωγές έχοντας ως βασική μέριμνα τη θέαση της «έσω πραγματικότητας».

Τάσος Προύσαλης

tasos2

Ηθοποιός-Σκηνοθέτης.
Εργάστηκε με μεγάλη επιτυχία πλάι σε κάποιους από τους σημαντικότερους κωμικούς της προηγούμενης γενιάς: Γιάννη Γκιωνάκη, Αθηνόδωρο Προύσαλη, Κώστα Βουτσά, Γιώργο Κωνσταντίνου, Νίκο Ρίζο, σε κεντρικά αθηναϊκά θέατρα όπως το Λουζιτάνια, ο Ορφέας, το Μετροπόλιταν, το θέατρο Αποθήκη κ.ά. Το 1982 έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου με πρωταγωνιστή τον Στέλιο Βόκοβιτς και το 1983 πάλι με το Εθνικό στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη. Έλαβε μέρος σε παραστάσεις όπως «Το φυντανάκι» του Π.Χορν, «Φωνάζει ο Κλέφτης» του Δ. Ψαθά, «Caso clinico» του Ντ. Μπουτσάττι, «Υποψήφιος Βουλευτής» του Σ. Καρύδη, «Ξύπνα ραγιά» του Γ. Κοτζιούλα» κ.ά συνεργαζόμενος με την Αλίκη Γεωργούλη, τον Γιάννη Μόρτζο, την Ντίνα Κώνστα, τον Φαίδωνα Γεωργίτση και άλλους. Εργάστηκε ακόμα στον κινηματογράφο («Άρχοντες», «Σκιάχτρα» του Μ. Μανουσάκη, «Καπετάν Μεϊντάνος» του Δ. Θέου…), σε τηλεταινίες αλλά και στην τηλεόραση. Συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Παραμύθια πίσω απ’ τα κάγκελα», «Άγγελος κατά λάθος», «Καφενείο Εμιγκρέκ», «Φίλιππος Μάρλης ο ντεντέκτιβ», «Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες», «Τα επτά κακά της μοίρας μου», «η Ελίζα και οι άλλοι», «Μάναμ ο βάρβαρος» δίπλα στους Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Βούρτση, Μαρία Φωκά, Σμάρω Στεφανίδου, Μάρω Κοντού, Δημήτρη Πιατά. κ.ά.

Παράλληλα με την υποκριτική και το θέατρο, έχει διανύσει μια σημαντική διαδρομή και στην μουσική, εμφανιζόμενος σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας (Εσπερίδες, Απανεμια, Σκόλιον, Σούσουρο...) συνεργαζόμενος με τον Λάκη Παππά, την Αρλέτα, τον Γιώργο Ζωγράφο, τον Γιάννη Αργύρη κ.ά, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας δικά του σατιρικά τραγούδια.

Το 2004 ίδρυσε το ΕσωΘέατρο και τον επόμενο χρόνο στην πρώτη θεατρική παραγωγή του ΕσωΘεάτρου έπαιξε:
• στη «Σκόνη του Δρόμου» του Κένεθ Γκούντμαν (ξένος) και
• στη «Νυχτερινή συνομιλία με ένα απεχθές πρόσωπο» του Φρ. Ντύρενματτ (δήμιος)
σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου.

Τις περιόδους 2006-2007 και 2007-2008, διασκεύασε και έπαιξε στο «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Ανακριτής Πορφύρης και Γέρος Μαρμελάντωφ) σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.

Το 2008 ανέβασε το μεταφυσικό έργο «Το Τούνελ» του Λ.Τσίπη (Σταθμάρχης) σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα.

Την θεατρική περίοδο 2008-2009, διασκεύασε για το θέατρο, σκηνοθέτησε και έπαιξε στον «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο.

Tο 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Το Αρχαίο Δράμα για φυγόπονους σπουδαστές υποκριτικής».

Διασκεύασε επίσης για το θέατρο, το κωμικό διήγημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Μπόμποκ», παράσταση που ανέβηκε σε σκηνοθεσία δική του για δύο σεζόν (2013-14 και 2015) παίζοντας και τον ομώνυμο ρόλο.

Το 2016 σκηνοθέτησε το "Ένας Ανεπαίσθητος Πόνος" του Χάρολντ Πίντερ.

Tο 2017-19 σκηνοθέτησε το "7 Κωμωδίες του Μολιέρου σε Μία" -πρωτότυπη συγγραφική του εργασία, βασισμένη στα γνωστότερα έργα του Μολιέρου- κρατώντας τον κεντρικό ρόλο του Αργκάν.

Tο 2022-23 σκηνοθετεί και παίζει στον «Σκοτεινό κόσμο της κυρίας Άνκα» του Ιον Λουκα Καρατζιάλε.

Είναι διευθυντής του ΕσωΘεάτρου, στην σχολή του οποίου διδάσκει Αρχαίο Δράμα, Κλασσικό Θέατρο και Σκηνοθεσία Θεάτρου.

STUDIO ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
STUDIO ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

(ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ)

...όπου το ΕσωΘέατρο προετοιμάζει αυριανούς ηθοποιούς, επιχειρώντας όχι μόνο να τους καταρτίσει επαρκώς, αλλά παράλληλα να τους καλλιεργήσει ψυχικά, ώστε πράγματι να «ποιούν ήθος» και να το διδάσκουν με τη στάση και το παράδειγμά τους.